Kincseskert

A Mihók-ház melletti nádas és korábbi kenderáztató helyén terül el az 1 ha-os meditációs kert.  Az élő fűzépítményekkel, pihenőhelyekkel és spirituális tartalmú idézetekkel szegélyezett pallóösvényen járva a kertben meg-pihenhetünk, elmélkedhetünk. A kert építésére, óvására évente KALÁKÁKAT rendezünk.

 ¦ Forrás (vers) 

A mátramindszenti Kincseskert előzménye az Ars Topia Alapítvány által életre keltett kaláka mozgalom segítségével valósul meg 2008 óta.

Orbán Balázs lenyűgöző, táj- és emberszerető Székelyföld leírása lépten-nyomon sorolja és méltatja Székelyföld gyógyhatású vizeit, ezek a hihetetlen értékek azonban mára magukra hagyott helyekké váltak. A sok helyen betemetődött fürdők, mofetták (gázfürdők) szívszorító látványa cselekvésre késztetette az Ars Topia tagjait, és a helyi közösségekkel együtt újítottak fel a rég elfeledett gyógyfürdőhelyeket Székelyföldön. Az erdélyi kalákák közösséget és szellemi-kulturális-fizikai értéket teremtő alkalmainak magyarországi adaptációjaként, az Ars Topia és a Mens Sana Alapítvány együttműködésnek eredményeként alakul évek óta a Kincseskert a Recski Emlékkápolna előtti berek birtokbavételével. Az erdélyi példákkal ellentétben azonban itt nem elhagyott hely felújítása történik, hanem egy új, rekreációs célú meditációs kert építése folyik forrás befoglalással, elvonulásra, megállásra alkalmas fűzépítmények, spirituális tartalmú idézetekkel szegélyezett pallóösvény kiépítésével.

Mátramindszenti és az ország távolabbi vidékeiről érkező barátaink segítségével épül, szépül évről-évre a kert, miközben az építők is közösséggé formálódnak.

TOVÁBBI TARTALMAK:

  • Forrás (vers)
  • Galéria

 

FORRÁS

Földi rejtekéből
utat tör magának
Köveket simítva
tétován szétárad.
Fénylő erejével
felébreszt rögöket,
Sziklának feszül,
s megérti a csendet.
Új színekben játszik
derűtől sugárzik
kristálytiszta nesszel
a felszínre vágyik.
Magával sodorva
élete zenéjét,
kimondatlan szavak
pusztító tengerét.
Ontja magából a
hűsítő hangokat.,
megtalálta fenn az
éltető sugarat.

A mátramindszenti kalákák emlékére szeretettel:
Lukácsné Ruff Tünde  2009. augusztus 20.