Bölcsesség Hajléka

Mátramindszent gyönyörű természeti környezetben található, távol a világ zajától, barátságos település szélén. Ezért azt az elképzelést szeretnénk megvalósítani, hogy a régió kiemelkedő közösségi központjaként azokat szólítsuk meg, akik lelki-szellemi megújulásra vágynak.

Bölcsesség Hajléka ¦ Mottó (Jacques Maritain)

A Kincseskert több évtizedes múltra visszatekintő, kiemelkedő programja a Bölcsesség Hajléka, mely Jacques Maritain francia filozófus szellemi örökségére építő értelmiségiek kulturális-filozófiai-teológiai beszélgető- és önképzőköre. Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő alkalmak önfejlesztő jellegén túl a közösségi együttlét kiemelkedő alkalmai is.

TOVÁBBI TARTALMAK:

  • Mottó
  • Archívum

MOTTÓ

Szerte a világon meg kellene sokszorozni a szellemi élet központjait, ahol a kontemplatív élet gyakorlati tudományát és a szentek tanítását tanulmányozzák – önmagukban és a költészettel és megismeréssel, a kultúrával és a mindennapok erkölcsével való összefüggésükben is – amelyek segíthetnék a különféle képzettségű és hivatású gondolkodó elmék sokaságát (akik között egyaránt ott találhatók a filozófusok és az ő olvasóik), akiknek titkos vágy emészti szívét: fölébe emelkedni az érzékek életének és tüzet fogni attól a lángtól, amely a lélek hőseiben lobogott.

Ezeket az iskolákat vendégszerető, befogadó hajlékoknak képzelem, melynek alapja maga a tisztaságban gyakorolt vallásos hit és életfölfogás teljessége, amelyek azonban nemcsak azok előtt nyitottak, akik osztják ezt a hitet, hanem azok előtt is, akik vágyódnak rá, hogy eltöltsenek bennük néhány szellemileg fölfrissítő napot, s tanulmányozzák azt, amit nem ismernek.

Jacques Maritain