Mihók-Ház, Barakk Kápolna és a Kincseskert

Mihók-Ház

A mátramindszenti vasútállomás mellett 1940-ben épült a gyimesközéploki születésű Dr. Mihók János körzeti orvos háza. A családi házból közösségi házzá alakított épület a szellemi központja a Kincses kerti programoknak (  Bölcsesség hajléka, a Kaláka, a Családi Nap, a Meditációs lelkigyakorlatok, recski megemlékezések… ). Lelkigyakorlat vagy elvonulás céljával akár 15-20 főt tudunk fogadni. A kertben 2 jurta áll a szabadban íly módon megpihenni vágyók számára.

A Barakk Kápolna

Az elmélyülés és lelki gazdagodás szolgálatára a kertben fölépítettünk egy kápolnát, a 20 km-re lévő recski kényszermunkatábor büntető barakkjának mintájára. A gerendavázas, kívülről széldeszkával borított épületet belülről nyers téglákkal falaztuk. Minden téglára egy-egy áldozat neve került Recskről, Vácról, Márianosztráról, Kalocsáról, a Hortobágyról… A kápolnát 2007. augusztus 25-én avatta fel Varga Lajos váci segédpüspök, azóta minden évben több megemlékezés zajlott a túlélők és családtagjaik részvételével.

Kincseskert

A Mihók-ház melletti nádas és korábbi kenderáztató helyén terül el az 1 ha-os rekreációs célú meditációs kert.  Az élő fűzépítményekkel (Mária oltár, Mária koronája…), pihenőhelyekkel és spirituális tartalmú idézetekkel szegélyezett pallóösvényen járva a kertben megpihenhetünk, elmélkedhetünk.  A kézzel festett fatáblákon Angelus Silesius, Assisi Szent Ferenc írásaiból és a Szentírásból vett szövegrészleteket olvashatunk, Jáger Margit, Rácz Gábor és Petrás Mária alkotásaiban gyönyörködhetünk. Szemünk azonban megpihen a festőien szép közeli dombok, mezők  és erdők látványában is.